Onderhoud & GebruikFrank Mulders

Een Snaaiplanque wordt met de grootst mogelijke zorg met de hand gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van authentieke natuurlijke materialen. Natuurlijk wil je zo goed en zo lang mogelijk plezier hebben van je trotse bezit. Het is daarom goed onderstaande tips voor gebruik en onderhoud in acht te nemen.

  • Tenzij anders vermeld wordt een Snaaiplanque gemaakt van gebruikt, doorleefd steigerhout. Steigerplanken worden gezaagd van een relatief zachte maar taaie houtsoort, vaak een Larix. Dit maakt dat een Snaaiplanque niet heel geschikt is om op te snijden. Door een mes zal het hout snel kerven en beschadigen.
  • Voor het transformeren van Steigerplank tot Snaaiplanque wordt het steigerhout gedroogd. Dit drogen is een continue proces wat ook na gebruik als Snaaiplanque nog doorgaat. Door het onttrekken van het vocht kan het gebeuren dat een Snaaiplanque iets hol of bol gaat staan. Dit is helaas niet te voorkomen.  Probeer de Snaaiplanque niet te warm weg te zetten of leggen als je deze niet gebruikt. Door warmte zal het kromtrekken vervorderen. Mocht het voorkomen dat een Snaaiplanque té ver krom trekt, stuur even een mailtje en we kijken samen hoe we dit op kunnen lossen. Garantie geven op een natuurproduct is moeilijk, service verlenen allerminst
  • Zet een Snaaiplanque nooit in de vaatwasser. Door het zout zal de deze verbleken. Door het water zal de kans op krom trekken sterk vergroten. Gebruik een zachte doek met lauw-warm water zonder zeep op de plank te reinigen. Gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen.
  • Na behandeling wordt een Snaaiplanque ingewreven met natuurlijke olie. Hierdoor wordt het hout enigszins beschermd tegen vocht en krijgt het een zacht satijnen glans. De Snaaiplanque zal langer mooi blijven als je deze af en toe opnieuw inwrijft me een doekje met slaolie. 
  • De Snaaiplanque leent zich prima voor de presentatie van ‘droge’ producten. Wil je vochtige of olierijke producten op je Planque serveren, gebruik dan een mooi tapasschaaltje of bakje